BYsan

成為會員
搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 1241|回復: 8

求救

我部腦中左毒...我用PC-cillin2004..
我掃瞄完有1個檔案中左毒...但係o個個檔案佢就話..無法處理中毒行動
甘ja係咩意思?
   應該del5到,隔離距試試~再5得願主保祐
成部機 format
仲唔係成個 hand disk 換o在佢 (最奢侈方法 )......
問題是冇錢嘛
豬仔只愛笨kit  在 2005-7-2 07:55 PM 發表:

問題是冇錢嘛

format 不用錢
豬仔只愛笨kit  在 2005-7-1 07:30 PM 發表:

我部腦中左毒...我用PC-cillin2004..
我掃瞄完有1個檔案中左毒...但係o個個檔案佢就話..無法處理中毒行動
甘ja係咩意思?

咁ja 是話 該病毒已在運行中 無法刪除/隔離 而pc-cilln 也無法在登陸編輯檔中

找到該病毒的登陸編輯檔  ....要解決的話 請給多一點資料 例如病毒名稱
病毒名稱    TSPY LINEAGE.EO
中毒的檔案  C:WINDOWSNSVC.DLL
重新開機.....

狂按f5 或 f8(in windows xp)  出現菜單  選擇安全模式(不是ova模式)

進入後再用掃毒軟體刪除病毒....

註:因為安全模式windows唔會執行登錄編輯檔的非重要事項

所以病毒也無法執行  防毒就可以刪除它了
哦..等我試試先