BYsan

成為會員
搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 8403|回復: 88

你地去過邊度旅行???

如題...國外國內都可以...
最令你地難忘ge係邊一個地方le??
去過而又覺得值得去ge又係邊度??
發表下la咁多位...有生之年我一定要去好多地方
增廣見聞...
本人只係去過台灣...泰國...同國內某d地區..

ps:泰國人比我一種感覺就係樸素平靜ge感覺..亦有種忙碌..沈實ge態度
佢地好多都係靠學番黎ge生活技能賺錢..最令我欣賞ge係佢地ge手工藝~
人手織ge環保袋..購物藍..項鍊..首飾等(最特別ge係用d冇用ge罐..膠樽黎做家居擺設)
相當環保哦~~

而台灣方面:因為分做台北→最熱鬧,台中→最美麗,台南→最原始
我最鐘意係台中...好多好靚ge地方都係戈度...花蓮係最值得去
因為唔洗講咁多..你地就會知道佢ge美麗
仲有其他地方都唔錯ga~日月潭~阿里山等  墾丁一定要去一個叫”出火”ge地方~好特別ga~

台灣有唔少ge少數民族..每個族都有唔同ge習俗..衣著打扮信仰等
其中有d少數民族大部份都係帥哥美女哦~
大家有機會ge話去見識下佢地ge風土人情都唔錯ga~!!

因為人係好渺少見識尚淺~~~盡可能去學更多認識更多吧~!!nn[ 本帖最後由 ☆~友情~☆ 於 2009-6-25 01:27 PM 編輯 ]
我去過重慶,北京,澳洲

最難忘同最好玩的當然係去澳洲的Cai
s啦!!!
雖然唔多出名呀
但係佢個到空氣好,人更好
好有小鎮風情
我諗一定係d大自然ge地方le...
空氣清新...唔知有冇相分享下le???
only風景都得ga(如果怕醜的話..呵呵)
對事唔對人啦......
本人目前只去過廣東省同澳門省仲有一個XX省
最想去是當然是日本/為什麼呢/因為本人最崇日本文化跟穿著打扮/ 不過有朋友去完日本返黎話在條街度反而好少見到靚仔靚女/  好多人打扮都好普通不得了/  (而且還是在東京耶)
第二想去的就係墨爾本/不知會不會很漂靚呢/
第三就係想去蘇黎世/呢排度都好人氣的/
第四想去挪威/第五想去..好多都忘記名字/
太多太多想去的地方了..
不過一點都不 想去非洲/  在J2看一個節目叫(冒險王)去非洲簡直是太殘忍了/那是對自己不仁道不偩責任的行為./

而現在最想去的是醫飽自己的肚同搵一個人
我去過好多地方…自己國家算唔算ar??或者我講下我到過ge地方la~

首先,唔洗講就係英國la~不過其實正確黎講係北愛爾蘭,
愛爾蘭係我出細ge地方,佢ge風土人情唔可以一次過講得晒~最好講ge係佢ge天氣~佢好多時都落雨…所以天晴ge時候,街上面就一定會有好多人~而且個個都會好開心~落雨唔係話唔好~但佢成日都係毛毛雨咁落~所以出去就一定要坐車或者帶遮,我多數都會坐車,因為身體差ge原因,我唔可以淋雨,一淋雨o個晚就會發燒…不過其實…我响o個到…好少出街…

然後,我講下中國la~中國我都去過好多地方~不過除左畢業遊行o個次之外,其他我已經唔記得…我畢業遊行去左上海-杭州-蘇州,
畢業遊行唔洗講緊係最有紀念價值ge la~ 難得可以同成班,甚至係成級一齊去wo~冇價值都唔得la~我未試過同朋友一齊離開澳門或者愛爾蘭過~所以對於响尼個遊行,我又期待又擔心~我期待係因為如果錯過左今次,我唔知幾時先可以再同朋友一齊去遊行~擔心ge係因為o個到ge天氣好容易令我病發,我怕我會阻住其他人~我怕我會令佢地擔心……結果,同我林ge一樣,我一落到機場,就因為識認唔到,病發…不過我o個時死忍,盡力表現得冇事發生咁……第一日,就係咁比我騙過去…我以為我可以一直咁樣直到最後……不過我林得太簡單…第三日,我又再次病發…今次我直接暈低左,因為呼吸困難ge關係…結果我都係令老師同朋友擔心…我醒番o個時…真係比人鬧到狗血淋頭…不過我知道佢地真係好關心我…所以之後o個兩日,我有物事都會即刻講…因為我知道,唔講的話只會令佢地更加擔心我……

致於國外嘛~
我去過泰國、新加坡、台灣、日本…應該仲有其他…不過都係冇物印象…
泰國難忘ge係"人妖show",佢地d人真係比真女人仲靚好多好多~~
新加坡嘛,就係o個到ge天氣~
日本最難忘ge係o個到d人情,真係個個都好有禮貌,雖然唔係好聽得明佢地講物,但至少都會估到d~佢地坐巴士ge時候係唔可以講野嫁~聽tel 都唔得,因為咁對會阻住司機開車…對比番澳門…唔……好吵……,不過有一個遺憾就係睇唔到富士山…可惜可惜~
台灣係我常去ge地方,基本上係每年暑假,除左番愛爾蘭之外,都會去……台灣我最有印象ge係上年ge暑假同上上年ge暑假~,上年暑假o個時,我同我爸、我姐一直遊晒成個台灣,就响一個星期入面……我地又坐火車、又坐輕鐵、打的…差唔多所有交通工具都坐過晒…o個時我地由台北直接坐輕鐵去台南,去到台南就打的去墾丁,去台南ge目的地只有一個,就係"國家水族館",我一直都好中意海,所以我地就為左去尼個水族館而黎到台南…哈~然後我地就坐火車由台南,去到台中、台東、番到台北~真係一個好好ge旅程呢~嘻,台中,我最難忘ge大概係阿里山吧?台北我最最難忘ge就係佢ge"袖真博物館",入面絶對可以令你難忘~有機會記得去睇睇arar~~><

如果你地上睇相相的話,可以去我msn ge speac到睇哦~~

打完先發覺自己打得真係好多……(汗)
樓上真係幸福~同強大~
梗多地方/唔知在我有生之年可唔可以去到都成一個問題
monchichi澳門唔係一個省le~
回寒靈~你見識好廣闊le~haha~
人妖...真係靚過好多女仔~真人show你有冇睇過???
不過十八禁....好色情~本人就覺得好噁心la~
原帖由 monchhichi 於 2009-6-25 08:22 PM 發表
樓上真係幸福~同強大~
梗多地方/唔知在我有生之年可唔可以去到都成一個問題

一定去得成ge~
而家出去咁鬼死方便~
你話以前就話麻煩姐~
而家,好快ge je~
原帖由 ☆~友情~☆ 於 2009-6-26 09:44 AM 發表
monchichi澳門唔係一個省le~
回寒靈~你見識好廣闊le~haha~
人妖...真係靚過好多女仔~真人show你有冇睇過???
不過十八禁....好色情~本人就覺得好噁心la~

……真人show? 即係邊種? 我唔知你講邊種……= =
十八禁…我o個個show 都有少少係…
在自己家中旅行...
……咁你睇到d物?
最難忘ge又係物?
佢係一個宅男...同電車男同一類...不過ending唔一樣...佢冇愛瑪仕...
………咁快就ending?!
Since he cheap...
只係未出現吧?