BYsan

成為會員
搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 1136|回復: 12

天使與魔鬼

[發帖際遇]: 阿soup收取租客本月房租現金49銖.

《天使與魔鬼》是《達文西密碼》的「前傳」,是哈佛大學符號學家羅柏?蘭登首度登場的小說,描述蘭登羅浮宮那趟重要造訪的一年前,發生於梵蒂岡城的冒險故事,一場異教與信仰、宗教與科學的戰爭。

故事敘述想以科學證明神確實存在的物理學家李歐納度.威特拉在公布他的重大成果「反物質」前夕遇害,不但眼珠子被挖掉,胸膛還被烙上一個神祕的印記。蘭登發現這個印記正是「光明會」(Illuminati)的標記,全世界最古老、最有權力的魔鬼教派遺失已久的符號。而威特拉製造出來的「反物質」,是人類所知最具威力的能源,一公克的反物質所蘊藏的能量,等於二十噸核彈──跟投在日本廣島的那顆原子彈一樣大。埋藏在地下五十公尺的「反物質」被偷走了,這種高度不穩定的物質,將會拯救世界,抑或是用來製造出有史以來最致命的武器?倒數計時已經開始……

呢個故事就造左一個新ge名詞"反物質" 我睇呢本書ge時候....仲以為人類冇咁快搞得掂...點知...真係有架喎...呢本書真係好好睇架..大家睇下啦
反物質呢個名詞係鬼佢造GA~=  ="
係好多年前GE科學家研究電子果時有正負~
就唸咁呢個世界其他粒子應該都有正負~
我地衣家GE物質係分子OR原子組成~
咁應該有相反GE粒子組成GE物質~即係反物質
反物質如果同正物質相遇會互相抵消~
將質量完全變成能量~

回復 2# 的帖子

[發帖際遇]: 阿soup經過踩到焦皮, 被焦皮主陪醫藥費現金191銖.
nn對唔住.....唔好咁惡
[發帖際遇]: ☆~友情~☆送饅頭獲得小費現金28銖
nnnono~~~分子組成我地周圍ge每一樣野~
ma ma~
我都有尼本書~
佢書入面講ge野有七成好似都係真ge…
原帖由 ☆~友情~☆ 於 2008-9-12 02:52 AM 發表
[發帖際遇]: ☆~友情~☆送饅頭獲得小費現金28銖

nono~~~分子組成我地周圍ge每一樣野~

唔一定~
有D金屬係由原子組成~
原帖由 寒靈.伊 於 2008-9-13 10:53 PM 發表
ma ma~
我都有尼本書~
佢書入面講ge野有七成好似都係真ge…

即係有3成係假~= ="
[發帖際遇]: 寒靈.伊錢包不見了, 丟失了現金3銖.
nn因為點講都係小說嘛~
d人物ar~事件,仲會有d係作出黎,and then 加入作者ge感情
但係我已經找到錯處~= ="
[發帖際遇]: ☆~友情~☆無意中得知:當妖怪有左人性之後就唔係妖怪而係人妖.立即捐款現金12銖給人妖娛樂部.
nn每個人講ge野都唔一定係岩或錯ga la~有錯處唔出奇~
但係佢出書WO~
係未應該要改下呢~
費事累人子弟啦~