BYsan

成為會員
搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2998|回復: 32

笑話能告訴你人生的道理

[發帖際遇]: crystal在路邊開檔, 本日賺到現金3銖.

一位夫人打電話給建築師,說每當火車經過時,她的睡床就會搖動。

「這簡直是無稽之談。」建築師回答說,「我來看看。」

建築師到達後,夫人建議他躺在床上,體會一下火車經過時的感覺。

建築師剛上床躺下,夫人的丈夫就回來了。他見此情形,便厲聲喝問:「你躺在我妻子的床上幹甚麼?」

建築師戰戰兢兢地回答:「我說是在等火車,你會相信嗎?」

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

【頓悟】
有些話是真的,卻聽上去很假;有些話是假的,卻令人無庸置疑。nn[ 本帖最後由 crystal 於 2008-6-25 02:26 PM 編輯 ]
[發帖際遇]: 朱仔遇到kasan,得到kasan賞識獲得現金348銖.
nn. . . . . . . . . . . . . . . .
無言中~
典型中國辨證思維 ...
嗯嗯~
這個值得深思~
有時候,有d人真係會寧願相信一個明知係大話o既大話,都唔肯接受事實;同樣地,有d人明明係講緊事實,但可能因為聽果個人內心已經有左一套,結果講果個人唔係講中佢所想o既,所以就死都唔信?

唉~做人真無奈~

回復 6# 的帖子

[發帖際遇]: 阿soup收取租客本月房租現金13銖.
nn咁你都要去睇下個謊言大唔大啦?

回復 7# 的帖子

老實講,個大話大唔大,好睇個人主觀感覺 .. 有d人,睇一件事好重,所以即使係芝麻綠豆無傷大雅o既大話,佢都會覺得不可原諒 ....
相反有d人覺得 .. 個大話都ok o既,冇乜所謂咁 ....
所以,大話大與否,真係因人而異 ...
嗯嗯~
而且好多人都係為左逃避~
嗯 .. 唔肯/敢面對現實 ... 結果選擇自己呃自己 ...
嗯~
好多人都中意逃避現實
同埋有d人鐘意活o係自己o既幻想世界當中 ... ...
=  =
嗯~
太過幻想唔好喔~
逃避現實  唔怪得當今咁多青少年北上蒲
=  =
好多都係澳門la~