BYsan

成為會員
搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2510|回復: 57

巨无霸中的巨无霸!!!

原來想貼在軍事區的~~但怕沒人看...

Pzkpfw VIII Maus 鼠式,及其之后的P 1000 / P 1500 编号为PzKpfw IX / PzKpfw X,也就是8 9 10号坦克。别的不说了,意淫谁都会,只看看数据吧~

这是鼠式~

这是鼠式的设计图,再下面是设计数据~

全車重:18800kg    即    188吨,我的天哪,有地面能承受么?

乘員: ? men 自己都不知道要几个乘员,呵呵

引擎Engine: 2 x MAN V12Z32/44 Diesel / 24-cylinder / 2 x 8500hp
8 x Daimler-Benz MB501 Diesel / 20-cylinder / 8 x 2000hp 懂引擎数据的会吓一跳的,不懂得随便啦,但是要记住那个体重全靠引擎了~

時速: 公路---40km/h 还能开40km,不用炮塔就所向无敌了

Cross-Country:  ? km/h 泥地里肯定开不动的

最大行程:公路: ? km 燃油是当时最缺的,估计不会浪费在他身上去试验了

Cross-Country: ---km

Fuel Capacity: --- litres

装甲最大厚度---200mm

車長: 35.00m 全长35米,

前装甲防盾厚---30cm

顶部装甲---10cm

車寛: 14.00m 宽14米

車高(+天線): 11.00m 高11米,到了三层楼了!!

武器: 2 x 280mm SK.C/34 L/54.4--两门280mm主炮
1 x 128mm Kanone--一门128毫米
8 x 20mm Flak 38--8!挺20毫米防空炮,盟军又没有容克-87,要那么多干吗?
2 x 15mm Mauser MG 151/15--两挺MG151机抢(后面有张图,看看这个全车最小口径的槍有多大)

上面個支是MG 151,全坦克最小口徑的機槍....

彈數:  ? rounds

Armor  (mm/angle): Turret Front: 360mm / ?

Turret Side: 220mm / ?

Turret Rear: ? / ?

Turret Top: 150mm / ?

总共生产了4辆,第1辆试车时陷于反坦克壕中损坏,有2辆在铁路运往东线时被盟军空军炸毁,还有1辆战争结束前被德国人自己炸毁。

[ Last edited by =希姆萊= on 2005-7-28 at 07:46 PM ]nn[ Last edited by =希姆萊= on 2005-8-5 at 01:39 PM ]
那又怎樣哦~
全車重: 900000至1000000kg    即    900吨--1000吨
好惡...........
車~
         刪左佢啦~放番過去軍事啦
=希姆萊=  在 2005-7-25 08:46 PM 發表:

全車重: 900000至1000000kg    即    900吨--1000吨
好惡...........

咁大件~~
比人當靶~~
[09][09][09]
寒靈.伊 該用戶已被刪除
:+:暴力熊仔:+:  在 2005-7-25 20:51 發表:

咁大件~~
比人當靶~~
[09][09][09]

---你打仗都唔會派一架去啦~~~況且佢裝甲咁厚........

---仲有你睇下d引擎數據,咁都可以每小時40 公里,唔知用咩型號引擎.....
引擎Engine: 2 x MAN V12Z32/44 Diesel / 24-cylinder / 2 x 8500hp
8 x Daimler-Benz MB501 Diesel / 20-cylinder / 8 x 2000hp

睇下
麻煩刪帖或者移動本帖~
      唔好迫我叫超版黎
隨便...
=希姆萊=  在 2005-7-25 08:57 PM 發表:

---你打仗都唔會派一架去啦~~~況且佢裝甲咁厚........

---仲有你睇下d引擎數據,咁都可以每小時40 公里,唔知用咩型號引擎.....

乜你冇聽過攻擊機ge咩~~
專打地面~~
睇佢點死~~~
噢轟炸機~
:+:暴力熊仔:+:  在 2005-7-25 21:32 發表:

乜你冇聽過攻擊機ge咩~~
專打地面~~
睇佢點死~~~

---以前係無專用的攻擊機的,只有德國的ju-27斯圖卡對地型(裝上了幾十mm的反坦克機炮)

---你唔見佢最細個枝槍咩??轟炸機過黎都唔驚.....(好可怕,不過比敵人用左的仲怕!!)
=.=''
我話ge係now~~
你講ge係last~~
都唔岩ge~~
同你冇野好講~~
咁e架野本來就係屬於past的,梗係用番past同佢比啦~~重有e架野唔係無敵,始終有弱點...........