BYsan

成為會員
搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 1522|回復: 16

俾斯麥級戰列艦

俾斯麥級戰列艦

艦長343m              俾斯麥號排水41700噸    特匹茲號排水量42900噸
載員2092人            最大續航8000英里         極速30節

彈射器一座

飛機四至六架

武器系統

四座雙聯裝15吋47倍口徑主砲

六座雙聯裝12管5.9吋52倍口徑副砲

16管4.1吋65倍口徑輔助砲

(特匹茲號另加兩座3聯裝21吋魚雷)

補充資料

俾斯麥號Bismarck於1940年下水,特匹茲號Tirpitz於1941下水

裝甲厚度:

船側裝甲12.5吋

甲板裝甲6.75吋

主砲裝甲14.25吋

副砲裝甲4吋

指揮塔裝甲14吋

上層結構裝甲2吋nn[ Last edited by =希姆萊= on 2005-6-17 at 09:19 PM ]
大和號勁d~
我知,但係我唔多like日本d野....
係勁就勁啦~~
唔服氣咪自己去做部勁過佢地囉~~
:+:暴力熊仔:+:  在 2005-6-18 09:24 AM 發表:

係勁就勁啦~~

無錯......
天殺孤星  在 2005-6-18 12:48 PM 發表:

無錯......

終於有人認同我啦[03]~~~多謝[13]
:+:暴力熊仔:+:  在 2005-6-18 09:32 PM 發表:

終於有人認同我啦[03]~~~多謝[13]

唔使...講返正題,..

戰列艦通常都是攞幫d主要船隻食子彈同炮彈
天殺孤星  在 2005-6-19 12:21 AM 發表:

唔使...講返正題,..

戰列艦通常都是攞幫d主要船隻食子彈同炮彈

主要船係邊d啊~~[08]
:+:暴力熊仔:+:  在 2005-6-19 08:28 AM 發表:

主要船係邊d啊~~[08]

通常以航母 補給艦等
其實現在戰列艦已經無有什麼作為了.....
:+:暴力熊仔:+:  在 2005-6-18 09:24 發表:

係勁就勁啦~~

當年日本只有這一部勁,其他的全是垃圾,我都不明白當初德國要賣噴氣式戰斗機圖給日本...
=希姆萊=  在 2005-6-20 08:17 PM 發表:

當年日本只有這一部勁,其他的全是垃圾,我都不明白當初德國要賣噴氣式戰斗機圖給日本...

唔見得德國有咩好囉~~[03]
不廢吹灰之力打下歐洲[除了英國]
=希姆萊=  在 2005-6-20 08:17 PM 發表:

你錯了...當時日本有四艘航母分別是 蒼龍 飛龍 赤城和加賀  它們久經訓練

可以在高空投下炸彈 命中率逹90%之高 在1942年8月之前從未輸過任何一場海

戰.....但在美國轟炸完東京後日本海軍士氣大降 境然可以以8航母對3航母 以200

架其他船隻對23架 艦載機以700對233架 都可以輸 可想而知轟炸東京對日本海

軍來說是十分大的打擊
天殺孤星  在 2005-6-21 07:29 發表:

你錯了...當時日本有四艘航母分別是 蒼龍 飛龍 赤城和加賀  它們久經訓練

可以在高空投下炸彈 命中率逹90%之高 在1942年8月之前從未輸過任何一場海

戰.....但在美國轟炸完東京後日本海軍士氣大降 境然 ...

但係佢地的下場都是....很快地沈沒了