BYsan

成為會員
搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3541|回復: 35

香港史上最大鬧鬼事件

香港史上最大鬧鬼事件

這 故 事 是 我 父 親 年 青 時 的 所 聞 。 大 約 四 十 多 年 前 , 油 麻 地 某 幢 大 廈 某 單 位 曾 經 發 生 了 一 宗 令 香 港 人 震 驚 的 鬧鬼 事 件 , 相 信 現 在 的 長 輩 大 多 數 都 略 有 所 聞 , 當 時 這 事 件 令 香 港 轟 動 一 時 , 報 章 也 出 了 頭 條 , 警 方 也 出 動 了 裝 甲 車 ....., 事 件 是 怎 樣 發 生 的 ?

我 爸 爸 當 時 是 在 該 大 廈 對 面 的 木 材 行 地 鋪 工 作 , 他 當 時 只 是 學 徒 , 他 和 隔 鄰 餐 室 的 員 工 是 朋 友 , 樓 上 的 街 坊 和 他 也 稔 熟 , 由 於 是 在 地 鋪 工 作 , 所 以 不 時 有 街 坊 路 過 也 會 停 下 談 天 一 會 。

有 一 天 , 某 一 位 太 太 和 我 爸 爸 談 天 時 , 她 說 : 「 我 是 住 四 樓 , 我 家 對 面 間 屋 有 鬼 , 晚 晚 我 都 睇 到 對 面 間 屋 有 人 打 麻 雀 , 一 時 有 四 個 人 , 一 時 有 五 個 人 , 個 個 都 著 全 白 色 的 衣 服 , 有 時 有 一 個 站 在 窗 前 ,是 沒 有 頭 的 , 有 時 在 窗 前 飄 來 飄 去 , 好 恐 布 。 」

於 是 乎 我 爸 爸 便 質 問 她 : 「 有 無 咁 得 人 驚 , 會 唔 會 妳 眼 花 , 妳 單 位 和 對 面 單 位 隔 條 馬 路 , 會 唔 會 系 妳 自 己 睇 錯 ? 」

某 太 太 回 答 : 「 肯 定 唔 會 , 我 連 續 幾 晚 都 見 到 , 無 理 由 我 眼 花 。 」

這 天 後 , 我 爸 爸 也 被 這 太 太 弄 得 半 信 半疑 , 工 作 時 間 也 不 時 向 對 面 單 位 看 看 , 但 他 沒 有 看 到 什  , 可 能 是 白 天 , 加 上 該 單 位 是 在 四 樓 , 所 以 他 " 一 無 所 獲 " 。

過 了 數 天 , 他 在 隔 鄰 餐 室 吃 飯 時 , 某 員 工 向 他 說 : 「 近 日 每 天 晚 上 約 九 時 , 都 有 一 個 電 話 打 來 叫 外 賣 , 每 次 外 賣 都 是 四 碗 粥 , 是 對 面 大 廈 單 位 叫 的 ( 他 手 一 指 該 有 鬼 的 單 位 ) , 我 第 一 次 送 上 去 時 已 覺 得 很 古 怪 , 我 拍 門 這 單 位 有 人 開 門 , 但 只 是 開 一 個 手 位 大 的 門 隙 , 有 只 手 伸 出 來 拿 了 四 碗 粥 , 跟 住 便 付 錢 , 我 當 埸 點 清 楚 數 目 是 無 錯 的 , 便 順 手 放 入 衣 袋 , 跟 住 返 回 餐 室 , 當 我 交 數 時 , 發 現 剛 才 的 錢 全 變 了 陰 司 紙 , 我 當 時 懷 疑 自 己 被 人 騙 了 , 於 是 自 己 掏 腰 包 交 數 。

翌 日 大 約 同 一 時 間 , 又 有 相 同 食 物 和 地 點 的 外 賣 , 於 是 我 打 醒 十 二 分 精 神 , 避 免 再 被 人 騙 , 我 肯 定 收 錢 時 是 港 幣 , 但 返 回 餐 室 交 數 時 , 竟 然 又 變 了 陰 司 紙 , 於 是 我 和 老 細 講 , 老 細 也 不 太 相 信 。 第 三 晚 , 也 一 模 一 樣 , 老 細 便 叫 令 一 個 夥 記 去 送 , 竟 然 也 是 一 樣 遭 遇 。 」

這 天 晚 上 , 這 單 位 也 叫 外 賣 , 老 細 自 己 親 自 出 馬 去 送 外 賣 , 但 得 來 的 結 果 也 是 一 樣 , 這 晚 也 將 整 件 事 傳 遍 了 該 條 街 , 老 細 也 報 了 警 , 於 是 警 方 到 場 調 查 , 上 了 餐 室 樓 上 某 單 位 看 過 對 面 究 竟 是 什  , 竟 然 發 現 有 四 個 無 頭 的 人 在 打 麻 雀 。

事 件 曝 了 光 , 記 者 紛 紛 采 訪 , 警 方 也 出 動 了 大 批 警 員 及 裝 甲 車 , 不 少 市 民 也 在 附 近 觀 看 , 每 一 個 人 都 目 睹 這 四 只 鬼 , 後 來 警 方 封 鎖 了 該 單 位 , 同 類 事 件 也 沒 有 再 發 生 了 。 現 在 該 幢 大 廈 也 被 改 建 了 , 相 信 是 香 港 有 史 以 來 最 大 宗 的 鬧 鬼 事 件 啊 !
咁恐怖ge~~
我之前已經聽過la~~~
真嫁???好嚇人下啵....
嘩~~~~~~~
唔係下................
下.............真有此事??????????????????????
嘩~~~~~~~~[00]
          我g前都聽過la...

覺得好恐怖><”
咁最後個4隻鬼去左邊
你估下....hehe
估下........-ˍ-”
        - -”冇咁得閒估
估得黎戈四隻野黎搵你la........
      // /-......咪搵我ar>v<~~~~
我有耶穌照住.......