BYsan

成為會員
搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 1376|回復: 3

黎明金句

「只有一個方法,就係唔好去諗有咩方法,繼續做,你做到之後就會知道係用咗咩方法!要Convince(信服)到觀眾,一定要令觀眾唔覺得你喺度 Convince緊佢。」 Janice Man食了十幾個NG仍未達導演要求,向黎明討教演技時說。

「同時間競賽,會輸雙倍時間,同時間拍拖,會無輸無贏,真正的贏,是我們都忘記了時間!」勁過愛因斯坦的相對論。

「我朝早唔會空肚食早餐!」幾時先可以飽肚食早餐?

「坎坷過後有艇搭!」意境比蘇州過後有艇搭更超然。

「核心o既外圍係核心o既內圍。」智商在140以下的你不要妄想解讀此金句。

「我響英國讀書時,試過有同學畀支大麻我,我唔要,因為d錢係爸爸供我讀書o既,我覺得就算真係要食o既話,都等將來賺到錢先買。」黎明在台上發表對吸毒的睇法。

「有無機會拍拖同見鬼一樣,都係要講緣分o既。」當頭棒喝,暮鼓晨鐘,發人深醒。

「衞蘭肥過部電單車。」呢D咪係創意LAW !

「原則會取締默契,默契會產生更多議題。」被問與樂基兒有否默契時說。

「明人不做暗事,暗處有狗咬腳。」講道理都未夠,仲要嚇夠你。

「我豁達,所以我不介意別人說我不豁達。」高!

「手掌又係肉,左手又係肉。」將原句境界再提高!

「借錢如送禮,還錢如乞米。」押韻,排比,對偶,頂真。

「計不到的,就估,估一估最壞有多壞,如果最壞也不是太壞的話,GO。」袋住呢句,一生受用。

「魚柳變左就唔係魚柳包啦!」老麥應該CAP左佢做廣告slogan。nn[ 本帖最後由 monchhichi 於 2010-1-22 10:56 PM 編輯 ]
它金句N多的 ....
我比10個叻比黎先生
黎明幾好呀..呢個叫有自己有風格,唔理會人地點睇,人其實做返自己係最好的.