BYsan

成為會員
搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2643|回復: 8

吳君如1蚊問題

有3名 甲乙丙 去左間旅館 留宿一夜...
旅館 1間房 要30元正, 甲乙丙 每人拎10蚊夾租1間房....
入房 之後... 旅館老闆突然大優惠.. 要平5蚊 1間房..
之後叫員工退回5蚊比甲乙丙
員工拎錢退款時..貪心偷左2蚊.. 淨餘 既3蚊 就平均分還甲乙丙...

現時 甲乙丙 各人只出9蚊* 3 =27蚊 再+ 員工偷既2蚊 =29蚊
咁仲有 1元正 去左邊到尼?
太天真啦...想蒙騙我...

其實答案好簡單...

全部人的錢(30) = 租房錢(25) + 員工偷錢(2) + 小偷還錢(3)

所以本身條問題就係唔岩...
佢問一蚊去左邊呀  ... 唉 ...
係先四則運算問題黎
有3名 甲乙丙 去左間旅館 留宿一夜...
旅館 1間房 要30元正, 甲乙丙 每人拎10蚊夾租1間房....
入房 之後... 旅館老闆突然大優惠.. 要平5蚊 1間房..
之後叫員工退回5蚊比甲乙丙
員工拎錢退款時..貪心偷左2蚊.. 淨餘 既3蚊 就平均分還甲乙丙...
現時 甲乙丙 各人只出9蚊* 3 =27蚊 再+ 員工偷既2蚊 =29蚊
咁仲有 1元正 去左邊到尼?

----------------------------------------------------------------------------------------------

你睇清楚未呀...
借問聲, 條題目話每人出9蚊係咪有問題呢,
間房優惠價係25蚊, 小偷還返3蚊黎, 加埋係28蚊,
何來的每人出9蚊呀, 一開始25蚊3個人平分就已經係無非平分啦...
硬係要我打到咁明...
不過 如果甲乙丙 唔知過間房平左5蚊...
只係知平左3蚊...(因為人地比得3蚊佢地)

佢地淨係知每人要出9蚊*3, +埋偷既 2蚊
咁1蚊去左邊?????????????????
你好想比我吉頂啦...

你話佢地唔知間房平左5蚊呀嘛...

好...我再解釋多一次

依家佢地唔知平左5蚊, 認為係平左3蚊...

姐係每人出9蚊*3 = 27蚊

加埋佢地手頭上3蚊...岩岩好30蚊...(指不知情的情況)
唔識  我都唔會計D咁数  一两蚊就由得佢
租房錢(25) + 員工偷錢(2) + 小偷還錢(3)
我想問關吳君如咩事-,-?