BYsan

成為會員
搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3284|回復: 21

請大家幫個忙喔~

今次到我要你地ge幫忙la~
我今次ge oral 考試,搞到我都就黎死…
所以~
大家幫個忙~~

題目係 :
Do you advantage or Disadvantage the county adopts the death penalty?
(你是否同意死刑的存在?)

因為我地係做辯論試題,
而我ge立場係"正方",
即係 "我同意死刑ge存在"
不過我作作就就林唔到有咩原因令我同意……
= =
所以…

如果你地係同意死刑ge存在,
咁你地ge會因咩野原因而同意呢??

拜託幫個忙~
唔同意~因為冇人可以主宰他人ge生死~生命係最寶貴~
犯左咩大罪都好~終身坐牢比死刑加難受~有d人寧願自殺~!!
同意死刑    因為死刑係用俾嗰D罪大惡極GE人身上   簡直係死有餘估
例如有D人殺左人   係有權一命償一命     
仲有貪官    人D等住筆錢救命   佢卻攞住D錢去吃喝玩欒
同意死刑的存在 :
因為法律本身存在的價值是約束人們的不當行為...
如果一個正常的人不去做犯法的事...那麼即使法律刑法再怎麼不人道,也不可能關聯到我們的身上...
死刑的建立...一方面是阻嚇犯法的人...而另一方面是安撫受害者的家屬,讓他們感到心理平衡...
而且..犯人明知道有死刑的法律條文存在...却依然知法犯法...根本是挑戰法律的底線...挑戰國家的權威...死有餘死辜...

以上純個人觀點...不同意者請無視...
但有D家屬並唔覺得犯人死左就等於得到懲罰~
戶而要佢留係世上受苦~對自己所做ge一切負上應有ge下場~
終身係監獄過~仲要佢同其他人完全隔絕~
生不如死
妹...佢要你地辨論係group or individual ?
佢有無介紹辨論GE 形式啊- -??
定係叫你係度講哂自己D POINT出黎?
我諗到有POINT-v-你快d回我啊- -我怕我會forget左- -
原帖由 ☆~友情~☆ 於 2009-4-14 03:54 PM 發表
但有D家屬並唔覺得犯人死左就等於得到懲罰~
戶而要佢留係世上受苦~對自己所做ge一切負上應有ge下場~
終身係監獄過~仲要佢同其他人完全隔絕~
生不如死

黎D係某D家人唔覺得姐...唔代表個個家人都係咁...所以死刑可以存在..
原帖由 Tason 於 2009-4-15 02:00 PM 發表

黎D係某D家人唔覺得姐...唔代表個個家人都係咁...所以死刑可以存在..

↑↑正如你咁講~你ge理由都唔成立~我ge理由都唔成立~
各人有各諗法~可有可無~
原帖由 ☆~友情~☆ 於 2009-4-15 04:17 PM 發表

↑↑正如你咁講~你ge理由都唔成立~我ge理由都唔成立~
各人有各諗法~可有可無~

亦正如你所講...有人唔需要,但亦有人需要...即有有人需有...咁佢GE存在就有價值...
而且家陣係討論要唔要有死刑...你GE觀點只係話...有D人唔需要有死刑GE存在...却無話要死刑帶黎D負面影響...
原帖由 ~:+:波波:+:~ 於 2009-4-15 11:54 AM 發表
我諗到有POINT-v-你快d回我啊- -我怕我會forget左- -

我地係一對一
一個正,一個反
我係正方~~
死刑可以起到阻嚇作用~
又可以節約到納稅人D錢(比起養佢成世)~
死左無後顧之憂(唔怕佢逃獄)~
仲可以用佢GE器官去救其他人(有人願意要GE話)~
再唔係做大體老師(即係醫學系果D比學生睇果D)~
感謝大家ge幫忙~
因為仲有時間~
我係星期四上堂~
所以大家可唔可以幫有問下你地d fd ar?
我想收集更多ge意見~
因為上一次死左,
今次一定要囉番d 分番黎~~
原帖由 寒靈.伊 於 2009-4-13 08:10 PM 發表
今次到我要你地ge幫忙la~
我今次ge oral 考試,搞到我都就黎死…
所以~
大家幫個忙~~

題目係 :
Do you advantage or Disadvantage the county adopts the death penalty?
(你是否 ...

我同意:
因為如果有一個罪犯 犯罪太深 罪惡心理已深深埋在腦裏 殺人已經成為身體的非條件反射時
已非為了目的而殺人 而是為了殺人而殺人 這時我覺得此人而脫離人的介限 已經是一隻動物 而非 高智慧動物
這時就算是無期徒
刑對他來說也只活動範圍減少了 他還是會想盡方法殺人 作為人道上的處理 和 維持民眾的安全
應該要執行死刑!nn[ 本帖最後由 天殺孤星 於 2009-4-17 09:19 AM 編輯 ]
同意...因為個個人都怕死...所以死刑有阻嚇作用...

ps : 話自己唔怕死都係厄人ge...