BYsan

成為會員
搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2839|回復: 29

這一刻

[發帖際遇]: 由妮可借酒行兇, 吉左警察大叔條腰一下, 被罰款現金237銖.
nn在這一刻     我竞然看到了t 和  陳生   

hi ...    你地好嗎?
好好...好到唔知點形容...好到死人都變返生...
[發帖際遇]: 由妮可獲得醫療補助現金50銖.
nn咁真係又幾好喎    不過只聽過咸魚返生
咸魚返身聽得多...咸魚返生都只係吹水唔抺嘴度聽過一次姐...
死人返生都只係吹水唔抺嘴度聽過一次姐
咳咳...有人腰痕...待解決..
有人手痕    待跟進
原帖由 Tason 於 2009-2-17 12:10 AM 發表
咸魚返身聽得多...咸魚返生都只係吹水唔抺嘴度聽過一次姐...

咸魚返身真係未聽過 ...

鹹魚翻生係正確架喎 ...
原帖由 kasan 於 2009-2-17 01:29 AM 發表

咸魚返身真係未聽過 ...

鹹魚翻生係正確架喎 ...

咁又未必喎 的確是有"鹹魚翻身" 不過意思與"鹹魚翻生" 一樣

還有這樣一個典故︰
過去窮人家太窮了,沒有多少招待客人的菜肴,只能弄一條咸魚,來客人後,過一遍面糊,炸一下招待來客﹗而客人也都知道規矩︰只吃面糊,不能吃咸魚,因為,下次來客人還要再過一遍面糊,炸一下繼續招待來客﹗
所以一條咸魚都要用一年多﹗(這也是沒有辦法的)
但是,總也有些不守規矩或不知道規矩的客人,要吃一點。或者主人多少也要讓一讓客人,客人過意不去,總也要吃一點,所以咸魚就越來越少了﹗當咸魚吃完一半時,總要翻過來吃﹗
這也就預示著,咸魚已經吃完一半,快吃完了,等吃完了還要再去買一條咸魚,日子將更加困難﹗
所以“咸魚翻身”也就是說日子將更加困難,而不是出現重大轉機。後來,借用成語的表面意思,反而將這個詞用在形容一個人困難時突然出現轉機。nn[ 本帖最後由 天殺孤星 於 2009-2-17 09:45 AM 編輯 ]
關於鹹魚翻生大約有535,000 頁繁體中文搜尋結果
睇下有幾多繁體中文ge用鹹魚翻生

關於鹹魚翻身大約有76,800 頁繁體中文搜尋結果
睇下有幾多繁體中文ge用鹹魚翻身
[發帖際遇]: Tason在路邊開檔, 本日賺到現金8銖.
nnK...你摆到明係腰痕...

回復 10# 的帖子

GOOD   非常good

回復 11# 的帖子

實力唔夠ge人   就常用卑鄙手段
唉…我黎ge時候都冇人…哭死la
哈~
人黎啦~