BYsan

成為會員
搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3984|回復: 44

了解 . 關懷 . 一百萬人的故事

你們是否想到過  在世界最發達的城市之一    香港
競然有5分一的人處在極度貧窮的環境當中  佢地有的一年最好的一餐  是你食得厭倦的快餐店
當你興高采烈過香港shopping  吃喝玩樂時  你沒想到就住在尖沙咀的窮人連旺角都未去過
沒有留意節目的開始  今天只看了一集就己百感交集  [這群人同樣為這繁榮都市默默在付出  同時也同樣被這繁榮的都市遺忘  貧窮. 只係看作一個社會問題   再將佢組成數據化  至於佢地點樣開始  點樣結束  係無人知  人亦都無興趣知]
不知這節目發展將如何  但確是tvb最近鮮有的好節目  老實說比<向世界出發>還要好  在走訪這些家庭  讓這些不為人知的慘況受到社會關注 不再是虛構煽情大家族  也不是明星掛帥吃喝玩樂講自己的成與敗  算負起社會責任  
現今社會弱肉強食....邊個會理你咁多....
電視台播黎d節目都係為左捉住人ge弱點搞收視姐...無錢邊個會去做...
正所謂有錢大晒...無錢就卑人踩....好現實ga...
時光可變 世界可變 人情亦許多都變遷 友共情不變 那種真找不到缺點 ... 仲有ge 仲有純真ge ...
陳近南 該用戶已被刪除
寒靈.伊 該用戶已被刪除
原帖由 Tason 於 2008-4-23 01:43 AM 發表
現今社會弱肉強食....邊個會理你咁多....
電視台播黎d節目都係為左捉住人ge弱點搞收視姐...無錢邊個會去做...
正所謂有錢大晒...無錢就卑人踩....好現實ga...

貧窮不是弱點  有錢係大d   但唔係大曬
原帖由 陳近南 於 2008-4-23 12:08 PM 發表
我地做人窮要窮得有骨氣...
我地唔講大話...唔打交...
將來做一個對社會有貢獻的人...

知啦  ..   你講左好多次啦!!   [私底下諗....真係煩 ]
原帖由 寒靈.伊 於 2008-4-23 12:14 PM 發表
澳門現在也變得像香港那樣了~

可以話邊度都有貧富懸殊   但無諗到平時無線做節目時  
去到戈d中國大陸  非洲地區  睇到戈d人生活在最底層  三餐不保....
就覺得好彩我d生活在呢度 萬萬沒想到我地身邊都有一群咁樣的人
同樣壓住杯水車薪的貧困
如果將呢群人放到非洲  我諗佢地應該唔會有咁大壓力  因為戈度d人個個都係咁過
而係香港  看到人地的響天  而自己在地   戈種壓力可想而知啦!!
原帖由 Kasan-Test 於 2008-4-23 09:32 AM 發表
時光可變 世界可變 人情亦許多都變遷 友共情不變 那種真找不到缺點 ... 仲有ge 仲有純真ge ...

海水可枯  石頭可爛   感情亦許多都會變遷  但曾經的感覺是不會變  還會&#38125;記!!
陳近南 該用戶已被刪除
原帖由 由妮可 於 2008-4-23 01:59 PM 發表

貧窮不是弱點  有錢係大d   但唔係大曬

都差唔多啦....咪一樣咁大....做人又何必斤斤計較呢....
原帖由 陳近南 於 2008-4-23 04:11 PM 發表
硬係覺得嚮度翻譯緊歌詞...

原創既
原帖由 Tason 於 2008-4-23 06:28 PM 發表

都差唔多啦....咪一樣咁大....做人又何必斤斤計較呢....

你明明是人  又何必執著做神呢?  唔極都唔明
其實睇唔睇人地點過...自己都係一樣甘過...睇人地有咩用?只不過係反映左社會既不公平同殘酷...有人貧又點?呢個世界上有第一就有最尾...睇呢個節目只不過比自己一個警惕...做人做得點...都係睇自己.....呢個世界本來就唔公平嫁啦....埋怨甘多...不如努力仲加好....條路點行係睇你自己點走....必須要有天時地利人和運氣....你可信可不信....命運係個天定左....就好似我英文miss甘講...點解佢讀書戈時囉第一,第二....佢同學都係出貓測驗...囉70幾分....人地e+做省長..佢之不過係一個教師....呢D咪係世界既不公平同殘酷....你第一...唔代表你出到黎會做CEO同高職位...
你地知唔知? 呢d節目係做黎比大陸人睇,叫d大陸人唔好落黎香港!