BYsan

成為會員
搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 1972|回復: 3

電台禁歌:DJ唔敢播

電台禁歌:DJ唔敢播

傳說電台DJ有幾首歌唔敢播,皆因一播就鬧鬼!
其中一首係既麥潔雯:夜夜痴纏~

第一:呢首電台禁歌,點解會係禁歌呢?原因唔係意識不良,原來首歌每次一播都會有怪事發生,所以由支歌出事之後都無電台播,直至某電台有一個靈異節目(羅君左主持的),主持為了證實真相,某晚就播左呢支歌,點知‧‧‧佢地電台走廊有人見到有黑影,廁所又有人見到有野,d聽眾又話聽完首歌後比野壓之類,佢地即時知道出事了,事後主持人講左首歌架歌名同主唱者,原來係好多年前麥潔文在電影靈氣迫人的主題曲「夜夜痴纏」,聽閒係因為歌曲d音樂會招野到哥d野喎~

第二:而其中我所知道的一首禁播的歌曲,係屬於一位已經淡出樂壇的女歌手的一首舊作,呢首歌曲相信好多人都會聽過,因為這首歌曾經係80年代一齣電影的主體曲,更曾經紅極一時添。不過近年,呢首歌已經好少 DJ 會播。就算真係要播放都絕少會係深宵的節目裡面播放...........

其實個故事係一個做電台的朋友講俾我知道的。

話說當佢初入行的時候,佢係一個網上電台的見習,有一次佢handle個黃昏節目,負責揀歌的時候,搵返里首歌出來。起初我地冇乜人理佢做乜,以為佢只係播d普通流行曲。點知道當隻歌既intro一 奏起,個producer就好緊張咁闖入control room,問我個朋友做乜無端端播呢隻歌......

講真,我個朋友好少見呢個producer會緊張成咁。

事後,我好奇咁問佢做乜咁緊張。而佢話我知道原來好多年黎,電台裡面都有一d歌曲,係唔可以亂播既。就好似呢隻歌咁,每次播親都會有怪事發生,而佢初初入行的時候,試過有晚上做深夜節目,當時錄音室有幾個新人(包括呢位producer),佢地有人負責開咪,有人負責 on panel,有人就係度做錄音剪接的練習。

而當晚當呢首歌播放的時候,做錄音的同事,發現錄到d怪聲。佢係播新聞,叫埋另外兩個人一齊黎聽,原來裡面竟然錄到一把女人的聲音,個把聲音好慘,好似一路喊,一路跟住的旋律哼歌咁。最後佢地唯有將件事件同帶佢地既前輩講,個前輩就同佢地講,呢件事已經唔係第一次發生。只叫佢地以後盡量唔好再羅呢隻歌黎播,就應該冇事。

星期五: 恐怖回憶 藝人麥潔雯 夜夜痴纏
http://www.redevilarchiver.com/997hotline/20051216a.wma
唔敢聽= =
寒靈.伊 該用戶已被刪除
我諗我以後都唔敢聽電台啦